Бременност и домашни любимци

Бременност и домашни любимци

Бременност и домашни любимци? Домашният любимец е като член от семейството. Но по време на бременността трябва да сте по-предпазливи към животното, тъй като съществува риск за здравето на родилката и на плода. Как да съжителствате с домашен любимец през бременността?

Възможни проблеми с домашните любимци през бременността

Домашните любимци може да са сладки, но по време на бременността отглеждането им крие известни рискове от прихващане на вируси и болести. Котката, един от най-разпространените „спътници“ у дома, може да ви зарази с токсоплазмоза (инфекция, причинена от паразит, заразил писаната). Заболяването се прихваща чрез директен контакт (например при почистване на котешката тоалетна или ако държите животното прекалено близо до лицето си) или по въздуха (ако паразита е попаднал по някакъв начин във въздуха).

Шансът да се сдобиете с токсоплазмоза през първа бременност е 1 на 1000. Все пак бъдете внимателни най-вече през първите два месеца от бременността, защото тогава инфекцията е най-опасна за плода. След шестия месец рискът значително намалява. За да се предпазите от подобни усложнения, заведете домашния любимец на ветеринар, за да бъде проверен дали е носител на паразита. Не се навъртайте около котешката тоалета и избягвайте градинарството (особено без ръкавици), ако котката редовно „наторява“ почвата. С токсоплазмоза може да се заразите и ако ядете сурово месо!

Собствениците на куче пък също трябва да посетят ветеринарния кабинет, за да се уверят, че имат пълен брой ваксини. Пазете се, когато играете с лаещия другар. Има опасност кучето да скочи неволно на корема ви или ако е по-едро, да ви бутне на земята.

За притежателите на различни видове гризачи е желателно временно да преустановят контактите си с домашния любимец. Хамстери, морски свинчета, бели мишки са чести носители на вируси. Най-опасен е лимфоцитния хориоменингит, тъй като той може да увреди сериозно плода. Бременните трябва да държат гризача далеч от лицето си, а най-добре ще е, ако го изолират в отделна стая, където прекарват по-малко време. Освен това нека оставят почистването на аквариума на някой друг.

Рискови са също костенурките и папагалчетата, тъй като може да заразят бъдещата майка със салмонела. Ето защо родилката не бива да пипа нито любимеца, нито водата/ клетката, която то обитава.

Превантивни мерки

Заведете домашния любимец на ветеринарен лекар. Нека го прегледат, за да видят дали не е заразен с някаква бактерия, която може да бъде опасна за вас и бебето. Направете и необходимите ваксини, за да сте сигурни, че сте взели всички превантивни мерки срещу евентуални болести, с които животното може да ви изненада.

Обърнете внимание на личната хигиена. Бременните, които имат животно вкъщи, повече от всеки друг трябва да се пазят от подобни пропуски, за да предпазят себе си и бебето от инфекции и усложнения.

Животните разбират. Специалисти твърдят, че домашните любимци разбират, когато стопанката им е бременна. Те забелязват промяната в поведението й, в реакциите и жестовете й. Но дори да знаят за бременността, все пак са животни и не винаги могат да ви гарантират 100% безопасност. Ето защо вие сте натоварени със задачата да вземете превантивни мерки.

Пазете се от радостните изблици на кучето, за да не скочи върху корема ви. Не предизвиквайте гнева на котката, защото дълбоката драскотина може да бъде опасна за здравето ви. Бъдете подготвени за възможността, вашият домашен любимец да стане по-агресивен към непознати – това сигурно се дължи на загрижеността му към вас и бебето.

В случай, че сте от щастливците, които вече си имат животно у дома, то трябва да знаете, че домашният любимец има и положително влияние върху бременността. Не само че се грижи за доброто ви настроение, но и благодарение на него се подсилва имунната система. Освен това тялото вече има изградени антитела и се бори по-лесно с вируси и алергии.

Източник: rozali.com

Leave a Reply