Шарка по време на бременност

Шарка по време на бременност

Шарка по време на бременност
Любимото детско филмче на моята племенница е онова, в което Уди кълвача се разболява от шарка и до края на серийката става целият на червени петна. Въпреки че го е гледала десетки пъти, продължава да се смее всеки път щом дойде моментът с пъпките. Когато дъщеря ми се разболя от варицела, най-интересното й занимание беше да разглежда червените точици по тялото си. Не знам защо шарката е толкова интересна за хлапетата. Ако болестта се размине без силни сърбежи, е много забавна за децата – като игра. Майките пък обикновено се делят на две групи: половината изпадат в ужас, щом разберат, че в градината или яслата е обявена карантина заради шарка, а другата половина прави точно обратното – нарочно събират малчуганите с болни деца, за да прихванат болестта и да отчетат в здравния картон една беля по-малко.

Когато става въпрос за бременна жена никой не остава равнодушен относно шарката, дори и да знае, че има такива, които не вредят на плода в утробата на майката. Обикновено настъпва паника и първата мисъл е за аборт и вродени увреждания на плода. Добре е човек, преди да се отчайва, да се информира по-подробно за опасностите и да посети лекаря си. Най-популярните видове шарка са шест и в повечето случаи са фалшива тревога за реални опасности, както за майката, така и за бебето.

РУБЕОЛА

Това е най-опасната за всички бъдещи майки шарка. В България децата задължително се ваксинират срещу рубеола на тринадесетмесечна възраст, а след това се реимунизират на дванадесет години. Лекарите съветват всяка жена, планираща бременност, да се подложи на тест, който посочва нивото на антитела срещу коварната болест. Ако то е занижено, се препоръчва реимунизация. По този начин бъдещата майка може да бъде напълно спокойна относно здравето на своето бебе. Ако бременната осъществи контакт с заболял от рубеола, се налага веднага да направи консултация с наблюдаващия я акушер-гинеколог, който ще реши какви мерки трябва да се предприемат за развитието на бременността.

Причинител

Специфичният вирус се предава по въздушно-капков път. Ако сте бременна, трябва да бъдете много внимателна при контактите си с много хора и особено с деца. Инкубационният период на заболяването е между 10 и 24 дни, а срещите ви със заразени от вируса не трябва да се осъществяват поне 20 дни след изчезването на обрива.

Протичане на болестта

Рубеолата обикновено започва със зачервено гърло, повишена температура и мускулна отпадналост. След по-малко от три дни се появяват ситни бледи червени петънца, които са много леко надигнати над кожата. Пъпките най-често се забелязват първо по лицето и след това обхващат цялото тяло, дори пръстите на ръцете и краката. Възможно е да сърбят. Особеното при този вид шарка е увеличаването на лимфните възли зад ушите и на тила. Обривите изчезват постепенно до седмица. Преболедуването на рубеола създава доживотен имунитет и затова повечето майки на момичета се успокояват, щом разберат, че дъщерите им са се заразили с шарката в детска възраст.

Влияние върху плода

Ако бременната жена се зарази с вируса на рубеола през първия триместър, лекарите препоръчват да се направи аборт, тъй като шарката причинява тежки увреждания. Малформациите засягат сърдечно-съдовата система, черния дроб, очите и слуховия апарат. Ако бъдещата майка е във втори или трети триместър, се препоръчва изследване на антителата и при тяхното понижаване се прекъсва бременността по медицински показания. Възможно е и обратното – доброто състояние да се запази до края и да се роди здраво бебе на финала.

ВАРИЦЕЛА

Това е една от най-разпространените шарки в градините и яслите. Обикновено през есента и пролетта се наблюдава бум от заразени с варицела деца. Хубавото е, че повечето хора преболедуват шарката в детска възраст и след това жените са защитени от нея, дори и докато са бременни.

Причинител

Вирусът „варицела зостер“ принадлежи към херпесните вируси и е силно заразен. Шарката се предава по въздушно-капков път и по-рядко чрез тесен контакт или предмети, замърсени със секрет от болния. Инкубационният период е от 9 до 21 дни.

Протичане на болестта

Варицелата започва с появата на пъпки, които имат прозрачни мехурчета, пълни с течност. До няколко дни течността потъмнява и пъпките се покриват с коричка. До излющването на коричките се смята, че болният е заразен. Обикновено пъпките сърбят, но не трябва да се чешат, защото остават белези. По време на тази шарка задължително се появяват пъпки по окосмената част на кожата на главата. Възможно е да се повиши телесната температура, като е известно, че при възрастните шарката протича по-тежко. Рядко, но при бременни жени усложненията могат да преминат във варицелна пневмония. Преболедуването с варицела създава доживотен имунитет.

Влияние върху плода

Заразяването с варицела е опасно през първите 20 седмици от бременността, тъй като тогава се оформят изключително важни органи за развитието на бебето. Детето може да се роди с варицелен синдром, който предзвиква усложнения като умствено изоставане, пареза на крайниците, атрофия на очния нерв, повишена пигментация на кожата и други неврологични, очни или кожни проблеми. В края на бременността шарката не е опасна, тъй като не води до тежки усложнения.

СКАРЛАТИНА

Тя е коварна и повтаря. Човешкият организъм не може да създаде имунитет срещу нея, дори и след преболедуване. Обикновено скарлатината засяга децата, но е възможно и възрастен човек да се зарази. Нейният бум е през зимата и пролетта.

Причинител

Причина за заболяването са бактерии от типа на бета хемолитичен стрептокок от група А. Обикновено се предава по въздушно-капков път. Инкубационният период е сравнително кратък – от 2 до 7 дни.

Протичане на болестта

Скарлатината започва с рязко повишаване на телесната температура над 39 градуса. Обикновено има симптомите на ангина – силно зачервено гърло, болезнено при гълтане на слюнка, течности или храна, увеличени сливици и гнойни налепи по тях. Езикът първоначално е обложен и в следващите дни става малиненочервен. Обривът се появява около два дни след повишаването на температурата. Той е ситен и се разпространява по цялато тяло и лицето, като остава триъгълника около устата с бледа кожа. В повечето случаи започва от слабините, корема и подмишниците. Болестта често е придружена с повръщане и отпадналост. Когато отмине обривът и температурата спадне, започва трицевидно люспене на кожата по ръцете и краката. Известни са случаи, в които дори липсва обрив, затова се препоръчва при съмнение да се направи изследване на гърлен секрет за стрептококи. При нелекувани случаи, или неправилно лекувани са възможни усложнения от страна на сърдечно съдовата система, бъбреците и пр. Затова в миналото се е правила пеницилинова профилактика, особено при често боледуващи.

Влияние върху плода

Скарлатината е инфекциозно заболяване, което почти е невъзможно да премине през плацентата в плода. Някои лекари дори твърдят, че то не бива да се причислява към групата на шарките, въпреки че е последвано от обрив. Лекува се с антибиотици от групата на пеницилин, които могат да се пият по време на бременност и не оказват усложнения върху детето.

МОРБИЛИ

Старите хора я наричат дребна шарка или брустница. През последните месеци у нас отново има заболели от морбили, особено в Добричка област. Като при повечето шарки, нейното преболедуване също създава траен имунитет. Според задължителния имунизационен календар на България, децата се ваксинират срещу морбили на тринадесетмесечна възраст и реимунизират на 12 години\ваксината е комбинирана срещу три заболявания – морбили, рубеола и паротит\.

Причинител

Вирусът се предава по въздушно-капков път, обикновено чрез кихане или кашляне. От морбили не се заразяват само бебета до шестмесечна възраст, тъй като те придобиват имунитет от майка си още във вътреутробното си развитие. Инкубационият период на заболяването е от 9 до 15 дни.

Протичане на болестта

Шарката обикновено започва с хрема и кашлица, липса на апетит, а по-късно се появява високата температура. Възможно е зачервяване на очите. Обривът е характерен. Първоначално върху лигавицата на устната кухина, от вътрешната страна на бузите се появяват 1-2 сивкави петънца, а след това яркочервени пъпки с неправилна форма избиват зад ушите, врата и раменете. По-късно обривът се спуска надолу по цялото тяло. Сед няколко дни пъпките се превръщат в кафеникави петна, които е възможно да останат до три или четири седмици. Постепенно изчезват окончателно.

Влияние върху плода

Не са известни вродени малформации, причинени от морбили. Ако бременната жена се разболее от този вид шарка, обикновено се следи да не роди преждевременно.

ВАРИОЛА

Вариолата е особено опасна инфекция, която е унищожена в световен мащаб. Преди десетки години тя е причинявала епидемии и са умирали милиони хора по света. След въвеждане на ваксината против вариола, заболяването е ликвидирано, и от 1978 година в България по тази причина вече не се провежда имунизация против вариола. Твърди се, че вариолата е изкоренена окончателно и в България, за нея се чете само по медицинските учебници. Вирусът се предава по много начини – от въздушно-капков път до заразени предмети, мухи, домашни и улични животни. Инкубационният период е много кратък – до 3 дни. За вариолата е характерна дехидратацията поради кожни поражения и повръщане. Заболяването протича много леко при ваксинирани хора, но е изключително опасно за неваксинираните срещу него. Пъпките засягат цялото тяло, едри са и стоят като мехури. Обикновено нагнояват. Имунитетът, който се създава след протичането на болестта е дълготраен.

РОЗЕОЛА

Наричат я още „шеста шарка“ и от нея боледуват само кърмачета и деца до две години. Инкубационният й период е от 7 до 16 дни, а самото заболяване протича много бързо. В рамките на няколко дни бебето има висока телесна температура – около 39 градуса. След това тя бързо спада и се появява розов обрив по цялото тяло, като той е най-активен по врата, гърба и ръцете. След 24 часа обикновено обривът изчезва. Розеола не засяга бременните жени.

НАШИЯТ СЪВЕТ

В случай на контакт с някоя от изброените по-горе шарки или съмнение за заболяване се обърнете към наблюдаващия ви акушер-гинеколог. Ако е необходимо да се предприеме лечение, изследване или прекъсване на бременността – това трябва да се реши без паника или прекалено омаловажаване на проблема именно от специалиста акушер-гинеколог.

Източник: kenguru.bg

Leave a Reply